fbpx
Sveikata A-Ž

Ginkmedžio nauda sveikatai

Ginkmedis nauda
Ginkmedžis (Ginkgo biloba) yra dviskiautis ginkmedis. Archeologai rado įrodymų, pagrindžiančių, kad šio medžio istorija siekia daugiau kai porą šimtų milijonų metų!

Ginkmedis yra seniausia žinoma medžių rūšis, medis dėl savo milijonus metų siekiančio amžiaus dažnai pavadinamas „gyvąją iškasena“.

Šaltinis: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X0800124X

Ginkmedžio privalumai

Esminis ginkmedžio poveikis yra kraujotakai. Tyrimai atskleidžia, jog atitinkamas kiekis ginkmedžio ir jame esančios veikliosios medžiagos gali sumažinti kraujo klampumą.

Taip pat yra įrodymų, jog ginkmedis gali padėti išplėsti kraujagysles, ypač smegenyse ir periferiniuose organuose. Manoma, kad naudingas Ginkgo biloba poveikis pasireiškia tuo, jog pagerėjus kraujo apykaitai, užtikrinamas geresnis maistinių medžiagų srautas visiems organams ir ląstelėms.

Viename tyrime savanorių grupė sutiko, kad jiems vartojant ginkmedžio ekstraktą būtų stebima jų kraujotakos būklė, širdies ritmas ir kraujo spaudimas. Mokslininkai pastebėjo, jog kraujo tėkmė kur kas geresnės buvo vartojant preparato, o štai kraujo spaudimui jis įtakos nepadarė – spaudimas nepakito.

Toliau pateikiame kelias naudas sveikatai (įrodytas moksliniais tyrimais), kurios priskiriamos ginkmedžiui.

Šaltinis: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1475-097X.2002.00445.x

Psichologinė sveikatai, atminčiai

Ginkgo biloba yra žinomas dėl jo poveikio pažintinei funkcijai, atminčiai ir proto aštrumui. Ginkmedis neretai pavadinamas „smegenų žolele“. Vieno tyrimo metu pacientams buvo skiriama ginkmedžio arba placebo. Preparato tyrimo dalyviai gaudavo tris kartus per parą. Po 12 savaičių tyrimo pacientams atlikti bandymai, skirti įvertinti jų pažintines funkcijas. Tyrimo duomenys atskleidė, kad tyrimo dalyvių grupė, kurie vartojo ginkmedžio ekstrakto, pasižymėjo galimai geresnėmis pažinimo funkcijomis.

Kitas tyrimas buvo skirtas nustatyti, koks ginkmedžio ekstrakto kiekis turi įtakos pažintinėms funkcijoms. Tyrimo dalyviams buvo skiriama 120, 240 arba 360 mg ginkmedžio ekstrakto. Tyrimo rezultatai, kurie buvo nustatinėjam per 6 valandas po preparato vartojimo, leidžia teigti, jog ryškiausią įtaką turėjo 240 mg arba didesnės preparato dozės. Naudingas poveikis atsiskleidė praėjus kelioms valandoms po ekstrakto vartojimo ir tęsėsi ilgiau nei nustatyta 6 valandų riba.

Dar vieno tyrimo metu dalyviams buvo skirtos 120, 240, 600 mg ginkmedžio dozės arba placebas vos valandą iki bandymo. Placebo grupėje, kaip ir reikėjo tikėtis, reikšmingų rezultatų nebuvo, bet tyrimas atskleidė gerokai patobulintus rezultatus toje grupėje, kurie gavo 600 mg dozes.

Tyrimai įrodo net tik Ginkgo biloba reikšmę atminčiai, proto aštrumui, pažintinėms funkcijoms, bet ir tai, kad įtakos turi dozės dydis, t. y. kiek veikliosios medžiagos gaunama. Didelė preparato dozė lemia kur kas geresnius rezultatus, ypač trumpuoju laikotarpiu. Kita vertus, vartojant reguliariai ilgesnį laiką ir mažesnės dozės bus naudingos bei leis įžvelgti teigiamus rezultatus.

Šaltiniai:

Demencija

Demencija
Ginkmedžio ekstrakto maisto papildai gali padėti kovoti su demencija.

Demencija yra siejama su pažinimo funkcijos prastėjimu. O Ginkmedžio tyrimais įrodomas poveikis proto aštrumui bei pažintiniams gebėjimams rodo, kad preparatas gali būti naudingas demencija sergantiems pacientams.

Vienas išsamiausių tyrimų, kuriame buvo tiriamas Ginkgo biloba poveikis demencijai, įtraukė apie 1 200 pacientų, kuriems kasdien buvo skiriama Ginkmedžio ekstrakto. Veikliosioms medžiagoms prireikė laiko įrodyti tai, ką jos sugeba, bet maždaug po 4–6 savaičių rezultatai gerokai pagerėjo. Pranešime pabrėžta, jog pagerėjo atmintis, koncentracija, budrumas, pažintiniai gebėjimai.

Metaanalizė, apėmusi nemažai tyrimų, nurodo ne tik Ginkgo biloba galimą naudą sergantiems demencija, bet šį preparatą traktuoja kaip naudingą papildomai vartoti sergantiems Alzheimerio liga.

Šaltiniai:

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Yra įrodymų, jog ginkmedis gali būti naudingas kraujotakai. Širdies ir kraujagyslių ligos nusineša daugiausia gyvybių išsivysčiusiose šalyse. Nors šias ligas gali sąlygoti daug veiksnių, bet vienas dažnesnių yra aterosklerozė, kuria sergant dėl vienų ar kitų priežasčių kraujagyslės susiaurėja, sunkiais atvejais tai suponuoja insultą ir kitus pavojingus padarinius.

Viena iš ginkmedžiui priskiriamų gydomųjų savybių yra gebėjimas keisti kraujo klampumą. Tad mokslininkai domėjosi, ar Ginkgo biloba gali turėti įtakos kokiems nors rizikos veiksniams, susijusiems su aterosklerozės atsiradimu.

Tyrimai atskleidžia, jog Ginkgo biloba mažina kraujo klampumą, dėl ko ant sienelių nesikaupia riebalai, kalcis ir kyla mažesnė rizika susiaurėti kraujagyslėms.

Šaltiniai:

Reynaudo liga

Ši liga sukelia nepatogumų, bet ji nėra pavojinga ar kažkuo labai neįprasta. Reynaudo ligai būdingi dėl kraujotakos sutrikimų atsirandantys smulkių kraujagyslių, esančių rankų bei kojų pirštuose, spazmai. Pastaruosius sąlygoja nervinis stresas, temperatūros pasikeitimas (sušalimas). Veikiant tam tikriems minėtiems veiksniams pirštai gali keisti spalvą (pirmiausia pabalti, vėliau – pamėlti), oda tampa šalta, gali būti juntamas tirpimo jausmas, nejautrumas ir kt.

Atsiranda vis daugiau įrodymų, kad ginkmedžio poveikis kraujotakos sistemai gali būti reikšmingas ir siekiant palengvinti nerimą keliančius simptomus, kuriuos patiria šia liga sergantieji.

Vieno tyrimo metu daliai pacientų buvo skirta Ginkgo biloba papildo, o kitai – placebo. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ligos simptomai reikšmingai sumažėjo toje grupėje, kurios dalyviai vartojo ginkmendį.

Šaltiniai:

PMS

pries menstruaciniai simptomai
Ginkmedžio ekstrakto maisto papildai gali padėti sumažinti PMS simptomus.

Taigi, ginkmedžio įtaka pasireiškia ir kalbant apie PMS. Viename tyrime dalyvavo 90 moteriškos lyties studenčių. Dalis jų vartojo Ginkgo biloba, kita dalis – placebą. Ginkgo biloba buvo skirta 40 mg 3 kartus per dieną. Tyrimo dalyvės savo PMS simptomus registravo. Vertinant rezultatus paaiškėjo, jog ginkmedžio ekstrakto papildus vartojusios grupės dalyvės pranešė apie 24 proc. pagerėjusius rezultatus. Taigi, tyrimo rezultatai leidžia teigti, jog ginkmedis gali padėti sumažinti PMS laikotarpio sunkumus.

Šaltinis: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0493

Kiek ginkmedžio ekstrakto reikėtų vartoti?

Kai kuriose šalyse ginkmedžio preparatai yra išrašomi pacientams, turintiems pažintinių sutrikimų, pavyzdžiui, susijusių su demencija. Jau rašėme, kad Ginkgo biloba poveikis priklauso nuo preparato dozės. Kitaip sakant, kuo didesnis veikliųjų medžiagų kiekis suvartojamas, juo rezultatas geresnis ir greitesnis.

Dauguma iki šiol atliktų mokslinių tyrimų parodė teigiamus rezultatus, kai pacientams skiriamos ginkmedžio preparatų dozės siekė 120–600 mg. Nors yra ir itin stiprių ginkmedžio maisto papildų, kur vienoje kapsulėje yra net 3 000 mg ar dar daugiau ginkmedžio ekstrakto.

Šaltinis: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-73686-5_36

Šalutinis ginkmedžio poveikis

Kaip jau rašėme, ginkmedis skystina kraują, todėl reikia vartoti tinkamas jo dozes. Prieš pradedant vartoti Ginkgo biloba specialių atsargumo priemonių reikia imtis ir geriausia į gydytoją kreiptis, jei sergate kokia nors kraujotakos liga, vartojate receptinius kraują veikiančius vaistus.

Manoma, kad vengti vartoti Ginkgo biloba reikėtų, jei vartojate antikoaguliantus ar kraują skystinančius vaistus. Kai kurie specialistai teigia, kad atsargumo priemonių reikia imtis ir vartojant aspiriną, mat jis irgi gali skystinti kraują.

Ginkmedžio preparatų nereikėtų vartoti ir tiems, kurie alergiški alkilfenoliams.

Ginkgo biloba nerekomenduojama vartoti besilaukiančioms ar krūtimi maitinančioms moterims.

Yra keli įrodymai, kad Ginkgo biloba gali sąveikauti su epilepsija ir turėti įtakos traukuliams, todėl sergantiems epilepsija geriau vengti vartoti Ginkgo biloba.

Šalutiniam poveikiui įtakos gali turėti daug veiksnių, o ir šalutinis poveikis ne visiems vienodas. Dažnai jis apima lengvą viduriavimą, galvos skausmą, skrandžio veiklos sutrikimus. Atsiradus šiems simptomams preparato vartojimą reikėtų nutraukti ir simptomai netrukus išnyks savaime.

Ginkmedžio negalima vartoti likus 48 valandoms iki operacijos!

Šaltiniai:

Komentuoti

Komentuoti