Juodasis saldymedis pasižymi savitu skoniu ir apie jį kalbant nėra viduriuko – vieni jį labai mėgsta, o kiti tiesiog negali pakęsti. Esate saldymedžio mėgėjas ir nerimaujate, kad pernelyg didelis jo kiekis gali būti žalingas ar net mirtinas? Ar šis mitas turi pagrindą?
Kodėl manoma, kad juodasis saldymedis yra mirtinas?
Iš tikrųjų pranešimų apie mirtis suvalgius per daug juodojo saldymedžio yra, tačiau jų nėra daug. Keletas atvejo analizių rodo, kad kasdienis juodojo vartojimas sukelia būklę, vadinamą pseudohiperaldosteronizmu, kuri gali būti mirtina, jei yra negydoma.
Naujausia 2020 metų ataskaita skelbia, kad 54 metų vyras, greitojo maisto restorane staiga prarado sąmonę (1). Į įvykio vietą atvykę medikai nustatė, kad vyrui prasidėjo skilvelių virpėjimas – rimtas nereguliarus širdies plakimas. Vyras skubiai buvo nugabentas į ligoninę, tačiau po 32 valandų mirė nuo elektrolitų pusiausvyros sutrikimo ir daugelio organų nepakankamumo. Gydytojų išvada – pseudohiperaldosteronizmas, kuris yra sveikatos būklė, kai kūnas imituoja padidėjusio aldosterono ir aukšto kraujospūdžio poveikį. Tai rodo, kad per didelis juodojo saldymedžio suvartojimas sukėlė skilvelių virpėjimą.
Pseudohiperaldosteronizmas yra būklė, kuriai būdingas aukštas kraujospūdis, mažas kalio kiekis kraujyje, kraujo rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimas ir mažas renino, kraujospūdį reguliuojančio fermento, kiekis (2). Pokalbis su minėto vyro šeima atskleidė, kad jis prieš tris savaites užkandžiavo vaisių skonio minkštais saldainiais su saldymedžiu ir suvalgydavo po 1-2 dideles tokių saldainių pakuotes per dieną.
Kitas atvejis – 55 metų moters, kuriai pasireiškė per mažas kalio kiekis ir aukštas kraujospūdis. Jos organizmas nereagavo į vaistus kraujospūdžiui mažinti. Ši moteris prieš 4 metus buvo metusi rūkyti ir žalingą įprotį pakeitė saldymedžio saldainiais, kurių kasdien suvalgydavo po 1-2 pakuotes (3). Atlikus išsamesnius tyrimus, moteriai buvo diagnozuotas pseudohiperaldosteronizmas, susijęs su nesaikingu juodojo saldymedžio vartojimu. Tačiau pašalinus saldymedį ir raciono ir mitybą praturtinus daug kalio turinčiais produktais, jos būklė normalizavosi per keletą mėnesių.
Juodojo saldymedžio poveikis organizmui
Saldymedyje yra glicirizo rūgšties, kuri suteikia saldainiams saldumo. Ji yra 50 kartų saldesnė už sacharozę ar įprastą cukrų (3). Žmogaus organizmas paverčia šią rūgštį gliciretino rūgštimi, kuri nedideliais kiekiais yra nekenksminga (1). Tačiau didelis jos kiekis ir šalutiniai virškinimo produktai slopina fermentą, kuris padeda organizmui aktyvų kortizolį paversti neaktyviu (4). Dėl to daugiau kortizoliai prisijungia prie receptorių ir daro poveikį organizmui, o tai sukelia minėtą būklę.
Gera žinia yra tai, kad pašalinus saldymedį iš raciono, organizmas atsistato per kelias savaites ar mėnesius. Vis dėlto aukštas kraujospūdis gali išlikti ilgiau dėl kitų priežasčių (4).
Ar saugu vartoti juodąjį saldymedį?
Tradicinėje medicinoje juodasis saldymedis yra naudojamas tūkstančius metų. Juo gydomas kosulys, astma, skrandžio skausmai, nemiga ir infekcijos (5). Iš tikrųjų saldymedis turi įvairių naudingų augalinių junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis ir antimikrobinėmis savybėmis (6).
Vis dėlto nepaisant ilgos ir sėkmingos šio augalo naudojimo patirties tradicinėje medicinoje, jį vartojant reikėtų imtis atsargumo priemonių. Tai padės išvengti kraujospūdžio padidėjimo ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimų (7).
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugeliui suaugusiųjų yra saugu vartoti iki 100 mg glicirizo rūgšties per dieną (8). Šis kiekis yra maždaug 60-70 gramų saldymedžio. Vis dėlto sudėtinga pateikti aiškią dozę, nes saldymedis dažnai naudojamas saldainiams gaminti, o jo kiekiai skiriasi kiekviename produkte.
Maisto ir vaistų administracija (FDA) teigia, kad 40 metų ir vyresni suaugusieji bent 2 savaites kasdien suvartodami po 57 gramus saldymedžio per dieną gali sukelti širdies ritmo pakitimus, dėl kurių prireiks hospitalizacijos (9). Be to, nepamirškite, kad saldymedžio yra daugelyje vaistažolių arbatų ir maisto papildų. Raudonojo saldymedžio šaknyje, nepaisant pavadinimo, nėra glicirizino, kuris randamas juodojo saldymedžio šaknų ekstrakte.
Taigi, jei mėgstate saldymedį, tikrai galite mėgautis jo produktais, tačiau tai darykite atsargiai ir nepersistenkite. Prisiminkite gerai žinomą posakį: ko per daug, tas nesveika.