fbpx
Maisto papildai

Chromas

Chromas
Chromas – svarbus angliavandenis, kuris veikia kaip organinis kompleksas, žinomas gliukozės toleravimo faktoriaus (GTF) pavadinimu.

Chromas: kam jis reikalingas?

  •  Chromas padeda deginti riebalus;
  •  Chromas teigiamai veikia medžiagų apykaitą;
  •  Chromas slopina poreikį vartoti cukrų;
  •  Gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje;
  •  Chromas gali būti reikšmingas gliukozės patekimo iš kraujo į ląsteles procesui, taip pat gliukozės panaudojimo energijai gaminti procesui;
  •  Chromas gali padėti išvengti raumenų masės sumažėjimo, jei ribojamos per dieną suvartojamos kalorijos;
  •  Chromas efektyviai lengvina svorio metimo procesus, nes padeda fizinės veiklos metu deginti kalorijas.

Esant chromo stokai organizme juntamas didelis saldumynų poreikis, bet saldumynai, savo ruožtu, mažina chromo atsargas organizme, todėl poreikis valgyti saldėsius tik dar labiau auga – tarsi užburtas ratas, kurio pasekmė – nutukimas.

Kas mažina chromo kiekį organizme?

Nors neįrodyta, bet vyrauja nuomonė, kad chromo stoka gali pasireikšti pagyvenusiems asmenims.
Taip pat mažesni kiekiai chromo nustatomi vartojant daug cukraus, maitinančioms mamos, esant lėtiniam pervargimui, po didelio fizinio krūvio, taip pat po traumų ar sergant infekcinėmis ligomis.
Chromo kiekį organizme mažina didelę cukraus koncentraciją turintys maisto produktai.

Chromas: kada reikalingi maisto papildai?

Rekomenduojama, kad žmogaus organizmas per parą turėtų gauti 50–200 mcg chromo. Bet organizmas jo įsisavina minimalų kiekį, net galima sakyti, jog beveik neįsisavina. Nustatyta, kad su maistu patenkančio chromo įsisavinama vos iki dviejų procentų. Bet štai chromo druską, vadinamą chromo pikolinatu, organizmas įsisavina kur kas geriau.

Kokiomis ligomis sergant tikslinga vartoti Chromas?

Vyrauja nuomonių, kad chromas gali būti naudingas esant nutukimui bei gliukozės metabolizmo sutrikimams.

Komentuoti

Komentuoti