fbpx
Sveikata A-Ž

Kepenų valymas vaistažolėmis. Kokias pasirinkti?

Kepenų ligos
Maisto papilduose dažnai naudojamos vaistažolės, kurios padeda gydant kepenų ligas.

Daugybė žmonių pasaulyje kenčia nuo įvairių kepenų ligų, įskaitant kepenų cirozę, alkoholinę kepenų ligą, kepenų vėžį, kepenų nepakankamumą ir hepatitą (1). Kasmet nuo šių ligų miršta beveik 2 milijonai žmonių (2, 3). Didžiausi kepenų ligų veiksniai – gausus alkoholio vartojimas, didelis cukraus kiekis kraujyje, nutukimas, aukštas kraujospūdis, virusai, padidėjęs trigliceridų ir cholesterolio kiekis ir kt. (4, 5).

Kepenų ligos gali būti būti gydomos įvairiais būdais: vartojant vaistus, kepenų valymui pasitelkiant maisto papildus, laikantis mitybos režimo, taikant imunoterapiją, keičiant gyvenimo būdą, taikant chirurginę intervenciją ar net atliekant kepenų transplantaciją, jei liga pasiekusi galutinę stadiją (6, 7, 8, 9). Daugelis sergančiųjų taip pat renkasi alternatyvius gydymo būdus – vartoja vaistažoles. Skaičiuojama, kad net 65 proc. JAV ir Europos gyventojų, sergančių kepenų ligomis, vartoja vaistažolių maisto papildus (10).

Tikrasis margainis (silimarinas) kepenų valymui

Margainis
Tikrasis margainis vartojamas kaip maisto papildas yra naudingas kepenų valymui ir kepenų darbui pagelbėti.

Tikrais margainis tradicinėje medicinoje jau daugiau nei 2000 metų naudojamas tulžies latakų ir kepenų ligoms gydyti, o tyrimai rodo, kad gali padėti apsaugoti kepenis (11). Silimarinas turi stiprų antioksidacinį poveikį ir gali padėti skatinti kepenų ląstelių regeneraciją bei mažinti uždegimą – šios savybės naudingos sergantiems kepenų ligomis.

Kai kurie atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad silimarino papildų vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo kepenų ligos progresavimo, pailginti pacientų, sergančių alkoholine kepenų ciroze, gyvenimo trukmę ir kitomis kepenų ligomis sergančių pacientų gyvenimo kokybę (12, 13, 14). Vis dėlto tyrimų rezultatai nėra vienareikšmiai – kai kurie jų rodo, kad šios vaistažolės poveikis nėra toks stiprus (12, 15, 16, 17). Nepaisant to, silimarinas yra laikomas visiškai saugiu ir nesukelia jokio šalutinio poveikio net ir vartojamas didelėmis dozėmis (17).

Ciberžolė kepenų valymui

Ciberžolėse yra kurkumino, kuris yra siejamas su nauda sveikatai. Tyrimai patvirtino, kad ciberžolė turi priešuždegiminių, antioksidacinių ir priešvėžinių savybių, todėl jos preparatai yra populiarus pasirinkimas sergančiųjų kepenų ligomis tarpe (31).

Kurkumino absorbciją pagerina piperinas, kuris randamas juoduosiuose pipiruose, todėl dažnai jų yra ir ciberžolių maisto papilduose. Tiek ciberžolės, tiek kurkumino preparatų vartojimas yra visiškai saugus.

Ženšenis kepenų valymui

Ženšenis kepenų valymui
Ženšenio ekstraktas išgautas iš jo šaknų dažnai naudojamas kuriant maisto papildus kepenų valymui.

Ženšenis yra populiarus žolelių maisto papildas, žinomas dėl galingų priešuždegiminių savybių (18). Daugybė tyrimų ir bandymų su gyvūnais parodė, kad ženšenis turi antioksidacinį poveikį ir gali padėti apsaugoti kepenis nuo pažeidimų, kuriuos sukelia virusai, toksinai ir alkoholis. Be to, taip pat gali paskatinti kepenų ląstelių regeneraciją po operacijos (19).

Kai kurie pacientų tyrimai parodė, kad gydymas ženšenio preparatais gali pagerinti kepenų funkciją ir sumažinti nuovargį bei uždegimą, sergant kepenų liga ar esant kepenų funkcijos sutrikimams (20, 21, 22). Gauti rezultatai yra daug žadantys, todėl planuojami išsamesni šio augalo poveikio kepenims tyrimai. Ženšenis, vartojamas atskirai, yra saugus kepenims, tačiau gali reaguoti su tam tikrais vaistais ir sukelti kepenų pažeidimus ar kitą potencialiai pavojingą šalutinį poveikį (23, 24, 25).

Žalioji arbata kepenų valymui

Nors žalioji arbata ir nėra laikoma vaistažole, joje esantys polifenolio junginiai dažnai įtraukiami į tyrimų apžvalgas, kuriose daugiausiai dėmesio skiriama vaistažolių preparatų naudai kepenų ligų gydyme (26). Kai kurie tyrimai parodė, kad žaliosios arbatos ekstraktas gali padėti gydyti įvairias kepenų ligas.

Tyrimais įrodyta, kad žaliosios arbatos vartojimas apsaugo nuo įvairių kepenų ligų, įskaitant ir kepenų vėžį, hepatitą, cirozę, kepenų suriebėjimą ir kitas lėtines ligas (27). Žaliosios arbatos ekstraktas laikomas saugiu vartoti, tačiau retais atvejais dideli šio preparato kiekiai buvo siejami su ūminiu kepenų pažeidimu (28).

Saldymedis kepenų valymui

Pagalvoję apie saldymedį, pirmiausiai prisimename kramtomus saldainius, tačiau iš tikrųjų jis yra galinga daug gydomųjų savybių turinti vaistažolė (29). Atlikti moksliniai tyrimai patvirtino, kad saldymedžio šaknis turi priešuždegiminį, antivirusinį ir apsauginį poveikį kepenims (29).

Pagrindinis aktyvus saldymedžio šaknyje esantis komponentas yra saponino junginys glicirizinas, kuris tradicinėje kinų ir japonų medicinoje nuo seno naudojamas daugeliui negalavimų, įskaitant ir kepenų ligas, gydyti (29). Atlikti tyrimai parodė, kad saldymedžio šaknies preparatų vartojimas gali būti naudingas sergant tam tikromis kepenų ligomis.

Tyrimų rezultatai yra daug žadantys, tačiau būtina atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurie žmonės yra jautresni saldymedžiui, todėl ilgalaikis jo preparatų vartojimas gali sukelti pavojingą šalutinį poveikį – kraujo spaudimo padidėjimą ir mažą kalio kiekį kraujyje (30).