fbpx
Sveikata A-Ž

Gudobelės nauda žmogaus sveikatai

Gudobelė
Gudobelės nauda mūsų organizmui ištyrę mokslininkai teigia, kad gudobelė gali būti vartojama širdies veiklai ir cholesterolio reguliavimui.

Nedidelės gudobelių uogos auga ant to paties pavadinimo medžių ir krūmų, kurie paplitę Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje. Šios uogos yra maistingos, pasižymi aitriu, aštroku skoniu ir švelniu saldumu, o jų atspalvis varijuoja nuo geltono iki tamsiai raudono ar net juodo (1). Ištisus šimtmečius šios uogos yra naudojamos virškinimo problemų, širdies nepakankamumo ir aukšto kraujospūdžio simptomams malšinti. Tai vienas svarbiausių produktų tradicinėje kinų medicinoje. Kviečiame daugiau sužinoti apie gudobelės uogų naudą organizmui.

Antioksidantų šaltinis

Gudobelės uogose yra gausu polifenolių, kurie yra vieni galingiausių augalinės kilmės antioksidantų (2). Organizmui antioksidantai padeda neutralizuoti nestabilias molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais. Tai itin svarbu, nes didelis šių molekulių kiekis gali sukelti organizme daug žalos. Laisvieji radikalai atsiranda dėl netinkamos mitybos, aplinkoje esančių toksinų, kuriuos gauname iš oro taršos ar cigarečių dūmų (3).

Polifenoliai padeda paskatinti įvairius procesus, kurie naudingi sveikatai sergant kai kuriomis vėžio formomis, 2 tipo cukriniu diabetu, astma, kai kuriomis infekcijomis, turint širdies problemų, siekiant sulėtinti ankstyvą odos senėjimą (4, 5).

Priešuždegiminės savybės

Gudobelių uogos turi vertingų priešuždegiminių savybių, todėl padeda organizmui įveikti su lėtiniais uždegimais susijusias problemas, tokias kaip 2 tipo diabetą, astmą, tam tikros formos vėžį (6). Atlikti tyrimai parodė, kad gudobelių uogų ekstraktas gerokai sumažino uždegiminių junginių kiekį (7). Perspektyvūs laboratoriniai tyrimai ir bandymai su gyvūnais atskleidė, kad gudobelių uogų maisto papildai gali suteikti ir priešuždegiminės naudos žmonių sveikatai.

Kraujo spaudimo reguliavimas

Gudobelė širdis
Gudobelės preparatai vartoji širdies darbui gerinti.

Tradicinė kinų medicina jau seniai naudoja gudobelių uogų produktus aukšto kraujospūdžio reguliavimui (8). Atlikti tyrimai parodė, kad šios uogos gali veikti kaip vazodilatatorius, o tai reiškia, kad jos padeda atpalaiduoti susiaurėjusias kraujagysles ir taip mažina kraujo spaudimą (9, 10).

Atlikus 10 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavę 36 tiriamieji, turintys šiek tiek padidintą kraujospūdį, kasdien vartojo po 500 mg gudobelės ekstrakto, paaiškėjo diastolinio kraujospūdžio mažėjimo tendencija (11).

Kitame 16 savaičių trukmės tyrime dalyvavo 79 tiriamieji, sergantys 2 tipo cukriniu diabetu ir turintys aukštą kraujospūdį. Tyrimo rezultatai parodė, kad grupei, kasdien vartojusiai po 1200 mg gudobelės ekstrakto, kraujo spaudimas sumažėjo labiau, nei placebą gavusioje grupėje (12). Tai reikšmingi rezultatai, kurie skatina ir toliau analizuoti teigiamą gudobelės uogų poveikį žmogaus organizmui, siekiant gauti dar daugiau naudos.

Cholesterolio mažinimas

Tyrimų rezultatai atskleidžia, kad gudobelės uogos gali sumažinti riebalų kiekį kraujyje. Žmogaus kraujo sistemoje visada yra dviejų rūšių riebalų – cholesterolio ir trigliceridų. Normalus jų kiekis yra naudingas organizmui – šie riebalai atlieka svarbų vaidmenį hormonų gamyboje ir pernešant maistines medžiagas. Tačiau nesubalansuotas kraujo riebalų kiekis yra žalingas sveikatai. Itin didelis trigliceridų kiekis ir mažas DTL (gerojo) cholesterolio kiekis gali lemti aterosklerozę ir apnašų kraujagyslėse susidarymą (12). Kaupiantis šioms apnašoms, kraujagyslė gali būti visiškai užblokuota, o tai sukelia širdies priepuolius ir insulto riziką.

Tyrimų metu nustatyta, kad pelių organizme gudobelės ekstraktas leido sumažinti trigliceridų kiekį 28-47 proc., taip pat pagerėjo bendri ir MTL (blogojo) cholesterolio rodikliai (13). Nustatyta, kad panašų poveikį turi ir cholesterolio kiekiui mažinti skirtas vaistas simvastatinas (14).

Virškinimo gerinimas

Tradicinėje medicinoje gudobelių uogos šimtmečius naudojamos virškinimo problemoms spręsti – ypač gydyti virškinimo sutrikimus ir skrandžio skausmus. Šiose uogose yra ląstelienos, kuri mažina vidurių užkietėjimo riziką ir veikia kaip prebiotikas. Tai maistas gerosioms žarnyno bakterijoms, kurios yra gyvybiškais svarbios virškinimo procesui (15).

Tyrimas, kuriame dalyvavo virškinimo problemų turintys žmonės, parodė, kad papildomai suvartojamas gramas skaidulų sutrumpino tuštinimosi laiką 30 minučių (16). Tai reiškia, kad maistas greičiau juda virškinimo sistema, o tai sumažina virškinimo sutrikimų pasireiškimo riziką.

Kaip vartoti gudobelės uogas?

Šių uogų tikriausiai nerasite įprastame prekybos centre, tačiau jų galima įsigyti ūkininkų turgeliuose, specializuotose parduotuvėse arba internetu. Uogas galima vartoti šviežias, jos pasižymi savitu skoniu. Taip pat gudobelės puikiai tinka arbatai – galima naudoti džiovintas uogas, gudobelės žiedus ar augalo lapus. Gudobelėmis galima skaninti kitų uogų uogienes, džemus, iš jų gaminamas sirupas. Vis dėlto vienas patogiausių būdų yra miltelių, kapsulių ar skysčio formos maisto papildai – taip galima lengvai sekti suvartojamą dozę ir gauti sveikatai ir gerai savijautai naudingų medžiagų.