Sveikata A-Ž

K vitaminas: atskleiskime paslaptis apie retą K vitaminą

K vitaminas
Maiste yra gausu K vitamino, tačiau esant trūkumui galima vartoti K2 vitamino maisto papildus.

K vitaminas  yra panašios struktūros junginių šeimos pavadinimas. K vitamų grupę sudaro trys K vitaminai:

  • K1 vitaminas (filochinonai) yra sintetinamas augaluose ir yra visuose žaliuose lapuose.
  • K2 vitaminas (menachinonai) yra sintetinamas žarnyne virškinimo proceso metu.
  • O vitaminas K3 (menadionas) cheminės sintezės būdu gaminamas provitaminas, kuris kepenyse paverčiamas vitaminu K2 (menachinonu). Vitaminas K3 dar žinomas menadiono pavadinimu, yra sintetinė arba dirbtinai pagaminta vitamino K forma.

Šiame straipsnyje pristatysime išsamią informaciją apie tai, ką reikia žinoti apie šį vitaminą: jo naudą, naudojimą ir galimą šalutinį poveikį.

Kas yra K vitaminas, jokia jo nauda?

Vitaminas K yra reikšmingas kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Taip pat gali užkirsti kelią pavojingam kalcio kaupimusi audiniuose, organuose bei kraujagyslėse žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, inkstų, širdies ligomis, cukriniu diabetu (šaltinis, šaltinis, šaltinis).

Kaip jau minėjome, vitaminas K3 yra sintetinė, dirbtinai pagaminta vitamino K forma, natūraliai organizme neatsirandanti, skirtingai nei kitos dvi vitamino K formos: K1 ir K2.

Kepenyse vitaminas K3 gali būti paverstas vitaminu K2. Taip pat ir daugelis gyvūnų vitaminą K3 gali paversti aktyviosiomis K vitamino formomis (šaltinis).

Nors vitaminas K3 laikantis saugumo neparduodamas žmonėms kaip papildas, bet jis labai dažnai naudojamas naminių paukščių bei kiaulių pašaruose, tai pat parduodamame maiste katėms bei šunims (šaltinis).

Kenksmingas žmonėms

Devintojo bei dešimtojo dešimtmečių tyrimai atskleidė, jog vitaminas K3 žmonėms yra kenksmingas. Pastarieji tyrimai šį vitaminą siejo su kepenų pažeidimais, žala deguonį transportuojantiems raudoniesiems kraujo kūneliams (šaltinis). Būtent dėl to vitamino K maisto papildai yra tik K1 ir K2 formų.

Tačiau nepaisant žalingo vitamino K3 poveikio žmonėms, jo žala gyvuliams ir naminiams gyvūnams įrodyta nebuvo, tad jo dedama į pašarus tam tikromis dozėmis (šaltinis, šaltinis). Nors diskutuojama dėl to, ar vitaminas K3 turėtų būti leidžiamas naudoti naminių gyvūnų maiste.

Gali turėti priešvėžinių ir antibakterinių savybių

Nepaisant žalingo poveikio žmonėms, vitaminas K3, kaip paaiškėjo iš tyrimų mėgintuvėliuose, turi priešvėžinių ir priešuždegiminių savybių. Vieno mėgintuvėlyje atlikto tyrimo metu nustatyta, jog šis vitaminas sunaikino žmogaus krūties, gaubtinės bei tiesiosios žarnos ir inkstų vėžio ląsteles (šaltinis, šaltinis, šaltinis).

Dar įrodyta, jog vitaminas padidina molekulėse esančių reaktyviųjų deguonies junginių, galinčių pažeisti arba sumažinti vėžio ląsteles, gamybą (šaltinis, šaltinis, šaltinis, šaltinis).

Verta paminėti, jog kai kurie mėgintuvėliuose atlikti tyrimai rodo, jog vitaminas C ir vitaminas K3 veikia sinergiškai bei slopina žmogaus krūties, prostatos vėžio ląstelių augimą  (šaltinis).

Be minėtų priešvėžinių savybių, vitaminas K3 dar gali turėti ir antibakterinį poveikį. Vienas mėgintuvėlio tyrimas parodė, jog šis vitaminas sumažino bakterijų gebėjimą daugintis (šaltinis).

Visgi nors tokie rezultatai teikia vilčių, bet norint daryti tvirtas išvadas apie vitamino K3 saugumą bei veiksmingumą gydant vėžį ar kitus susirgimus, būtina atlikti daugiau tyrimų.

Be to, kadangi įrodyta, jog vitaminas K3 žmonėms žalingas, atliekant bet kokius būtinus tyrimus dar reikės apsvarstyti, ar galima vitamino K3 nauda bus didesnė už riziką.

Kiek Jums reikalinga K vitamino dienos norma?

Vienos specialistų rekomendacijos rodo, jog suaugusioms moterims vitamino K rekomenduojama suvartoti 90 mikrogramų per dieną, o vyrams – 120 (šaltinis). Anot kitų rekomendacijų, tas kiekis turėtų siekti maždaug 0,5 mikrogramo kilogramui kūno svorio (šaltinis).

Rekomendacijos pagrįstos minimaliu K vitamino suvartojimu, kuris reikalingas norint išvengti jo trūkumo požymių, pavyzdžiui, kraujavimo.

Kadangi šio  vitamino yra įvairiuose maisto produktuose, tai nemažai jo galima gauti subalansuotai maitinantis.

K vitamino šaltiniai
Daugiausiai K vitamino yra žaliuose saltų lapuose.

Natūralūs vitamino K šaltiniai

K vitamino yra žaliose lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose, brokoliuose, taip pat augaliniuose aliejuose, pavyzdžiui, rapsų. Kai kurie vaisiai ar uogos, pavyzdžiui, mėlynės, vynuogės, taip pat turi vitamino K.

Vitamino K2 daugiausia randama raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, tradiciniuose japonų patiekaluose, gaminamuose iš fermentuotų sojų pupelių, taip pat paukštienos bei kiaulienos produktuose. Šią vitamino K formą gamina ir virškinamajame trakte esančios bakterijos (šaltinis).

Puikūs vitamino K šaltiniai ir jų kiekiai, turintys nemažai  šio vitamino dienos  normos (šaltinis):

  • 85 g natto (natto – vienas iš tradicinių japonų virtuvės patiekalų, gaminamas iš fermentuotų sojos pupelių) – 708 proc. dienos normos;
  • 45 g ropių žalumos – 335 proc. dienos normos;
  • 28 g špinatų – 121 proc. dienos normos;
  • 21 g kopūstų – 94 proc. dienos normos;
  • 44 g brokolių – 92 proc. dienos normos;
  • 14 ml sojų pupelių aliejaus – 21 proc. dienos normos;
  • 175 ml granatų sulčių – 16 proc. dienos normos;
  • 70 g mėlynių – 12 proc. dienos normos;
  • 84 g vištienos krūtinėlės – 11 proc. dienos normos;
  • 35 g salotų – 12 proc. dienos normos;

Kaip gerai organizmas absorbuos vitaminą K, priklauso nuo šaltinio. Pavyzdžiui, žaliose lapinėse daržovėse esantis K vitaminas yra įsisavinamas kiek sunkiau, palyginti su vitaminu K iš aliejų ar maisto papildų (K2 vitaminas). Visgi nepaisant to, žaliosios lapinės daržovės dažniausiai yra pagrindinis vitamino K šaltinis. Jei norite pagerinti iš jų gaunamo vitamino K įsisavinimą, valgydami jas drauge vartokite ir riebalus, pavyzdžiui, aliejus, avokadus, riešutus (šaltinis).

Kadangi vitaminas K gali sutrikdyti kraują skystinančių vaistų (pavyzdžiui, varfarino) veiksmingumą, prieš pradėdami vartoti maisto papildus ar didelius kiekius šio vitamino turinčio maisto būtinai pasitarkite su savo gydytoju. Jums tikrai nereikia labai riboti maisto produktų su vitaminu K ar juo labiau jų vengti. Nuolat galite drąsiai vartoti tinkamus šių produktų kiekius (šaltinis).

Pabaigai…

Paaiškėjo, jog iš tiesų K vitaminas yra labai svarbus kraujo krešėjimo, kaulų sveikatos, tinkamo kalcio kiekio palaikymo kraujyje kontekste. Vitaminai K1 ir K2 yra atsirandantys natūraliai, o štai vitaminas K3 yra sintetinė vitamino K forma. Ir nors mėgintuvėliuose atlikti tyrimai rodo, jog vitaminas K3 gali turėti priešvėžinių ir antibakterinių savybių, visgi žmonėms jis žalingas. Todėl priešingai nei kitos dvi vitamino K formos, vitaminas K3 kaip papildas neparduodamas.

Tiesa, daugelis žmonių, kurie maitinasi tinkamai, reikiamą vitamino K kiekį gauna su maistu ir jiems nereikia vartoti papildų.

 

Komentuoti

Komentuoti