fbpx
Sveikata A-Ž

Vitamino D trūkumas: simptomai, priežastys ir gydymas

Vitaminas D
Nors pagrindiniai vitamino D šaltiniai yra saulė ir D vitamino maisto papildai, tačiau nedideles šio vitamino dozes galima gauti ir iš maisto.

Vitaminas D yra nepaprastai svarbus daugeliui gyvybinių funkcijų (1). Skirtingai nuo kitų vitaminų jis veikia kaip hormonas, daugelis kūno ląstelių turi šio vitamino receptorius. Kūnas vitaminą D gamina iš cholesterolio, kai oda yra veikiama saulės. Jis taip pat randamas kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, riebioje žuvyje, pieno produktuose, tačiau vien iš mitybos gauti pakankamai šio vitamino yra gana sudėtinga. Suaugusiųjų endokrininei sistemai kasdien reikia 1500-2000 TV vitamino D (2).

Kodėl vitaminas D toks svarbus?

Organizme vitaminas D dalyvauja įvairiuose procesuose, tačiau išskiriamos septynios pagrindinės jo naudos gerinant šias būkles ir užtikrinant jų prevenciją (3): kaulų retėjimas, vėžio prevencija, depresija, 2 tipo cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, nutukimas, išsėtinė sklerozė.

Vitamino D trūkumas yra labai dažnas reiškinys – skaičiuojama, kad maždaug 1 milijardas žmonių pasaulyje turi šio vitamino deficitą (4).

Vitamino D trūkumo simptomai

Jei organizme stinga vitamino D, gali pasireikšti įvairūs simptomai, tad aptarsime būdingiausius:

  • Dažnai pasikartojančios peršalimo ar infekcinės ligos rodo vitamino D trūkumą, nes jis labai svarbus imuninei sistemai. Vitaminas D tiesiogiai sąveikauja su ląstelėmis, atsakingomis už kovą su infekcija (6), o jo papildų vartojimas (iki 4000 TV per dieną) gali sumažinti riziką susirgti kvėpavimo takų infekcijomis (7, 8, 9).
  • Nuovargis ir energijos trūkumas gali būti sukeltas daugybės priežasčių, bet vitamino D trūkumas yra viena iš jų, nes lemia prastesnę miego kokybę. Mažas šio vitamino kiekis net gali sukelti tokį nuovargį, kuris neigiamai veikia gyvenimo kokybę (10). Papildų vartojimas padeda sumažinti nuovargio simptomus dėl vitamino D trūkumo (11, 12).
  • Nugaros ir kaulų skausmai. Vitaminas D pagerina kalcio absorbciją, todėl dėl jo trūkumo gali būti jaučiamas nugaros apatinės dalies skausmas – šį ryšį patvirtino tyrimai (13). Kaulų skausmai ir juos kompensuojančių raumenų skausmai, pavyzdžiui, sergant artritu, yra labiau juntami, nes vitaminas D padeda palaikyti gerą kaulų būklę (14).
  • Depresija taip pat gali būti vitamino D trūkumo požymis, itin vyresnio amžiaus žmonėms (15, 16). Šio vitamino trūkumas neigiamai veikia nuotaikų kaitą, lemia sezoninę depresiją (17).
  • Lėtas žaizdų gijimas gali būti vitamino D trūkumo ženklas, nes organizmui stinga junginių, kurie yra svarbūs formuojant naują odą, o tai svarbi žaizdų gijimo dalis (18).
  • Plaukų slinkimas yra siejamas su medžiagų, taip pat ir vitamino D, trūkumu.
  • Raumenų skausmas – nervinėse ląstelėse, kurios jaučia skausmą, yra vitamino D receptorius.
  • Nutukimas yra vienas iš vitamino D trūkumo rizikos veiksnių (19), pastebimas pilvo riebalų padidėjimas, kuris dažniau pasireiškia vyrams.

Vitamino D trūkumo priežastys

Trūkumo laikomas mažesnis nei 20 ng/ml vitamino D kiekis (20). Nėra vienos priežasties, kodėl šis trūkumas organizme atsiranda, bet jį gali lemti šie rizikos veiksniai: tamsus gymis, vyresnis amžius, antsvoris ar nutukimas, nepakankamas žuvies ar pieno produktų vartojimas, gyvenimas vietovėse, kuriose mažai saulės, buvimo gryname ore trūkumas, lėtinės inkstų ar kepenų ligos, sutrikęs medžiagų įsisavinimas, atlikta skrandžio šuntavimo operacija, tam tikrų vaistų vartojimas (statinų ar steroidų).

Nors saulės poveikis yra naudingas vitamino D gamybai, nepamirškite visada naudoti apsauginį kremą, kuris padės išvengti žalingo saulės poveikio odai, įskaitant ir odos vėžį. Mažai laiko gryname ore praleidžiantys ir mažiau saulėtose vietovėse gyvenantys žmonės dažniau susiduria su vitamino D trūkumu.

Vitamino D trūkumo gydymas

Pirmoji pagalba organizmui yra vitamino D papildų vartojimas. Šių papildų galima įsigyti be recepto ir jie efektyviai padeda sumažinti trūkumą, tačiau dėl dozavimo rekomendacijos turėtumėte kreiptis į savo gydytoją. Esant dideliam trūkumui arba jei vartojant nereceptinius papildus vitamino D kiekis organizme neatsistato, skiriamos didesnės dozės (iki 50 000 TV) (21). Galima alternatyva – leidžiamas vitaminas D, kuri gali nuspręsti skirti gydytojas (21).

Net ir vartojant vitamino D papildus, gydytojas rekomenduos į racioną įtraukti riebią žuvį, kiaušinių trynius, pieno produktus, jautieną (22). Taip pat daugiau laiko praleiskite atvirame ore, ypač saulėtomis dienomis, tačiau nepamirškite apie neigiamą UV spindulių poveikį, naudokite apsaugines priemones.