fbpx
Sveikata A-Ž

Čiobrelis ne tik skanu bet ir naudinga

Čiobrelis
Čiobreliai gali būti naudojami ne tik skaniai arbatai, bet padėti kovoti su kosuliu bei stiprinti imuninės sistemos veiklą.

Čiobrelis – daugeliui pažįstama ir mėgstama vaistažolė. Tai mėtų šeimos augalas, kurio tikrai rasite savo prieskonių mišiniuose ar arbatos dėžutėje. Tačiau ši žolelė gali daug daugiau! Iš tikrųjų čiobrelių panaudojimo spektras įspūdingas: egiptiečiai netgi naudojo čiobrelius balzamavimui, o senovės graikai iš jų gamino smilkalus. Sužinokime, kuo čiobrelis gali būti naudingas šiuolaikiniam žmogui.

Kam naudojamas čiobrelis?

Dėl savo išskirtinio skonio ir puikaus aromato, čiobreliai iki mūsų dienų yra gausiai naudojami kulinarijoje. Vis dėlto tai daug daugiau nei prieskonis – čiobrelis yra galinga vaistažolė, pasižyminti įvairialypiu poveikiu. Šiandien čiobreliai naudojami kosmetikos, maisto papildų, nereceptinių vaistinių preparatų gamyboje, aromaterapijoje ir daugelyje kitų sričių.

Čiobreliai teigiamai veikia odą: padeda įveikti spuogus. Taip pat jie puikiai žinomi dėl kosulį malšinančių ir imunitetą gerinančių savybių, puikiai atbaido kenkėjus, o jų aromatas pakelia nuotaiką.

Padeda įveikti spuogus

Spuogai, vadinamoji aknė, kankina daugelį jaunų žmonių. Norint įveikti šią problemą dažnai tenka išbandyti daugybę preparatų. Tačiau čiobreliams tikrai verta suteikti šansą – jie pasižymi puikiomis antibakterinėmis savybėmis, tad padeda įveikti spuogus. Galima naudoti čiobrelių tinktūrą arba augalo ekstraktais praturtintas kosmetines priemones.

2010 m. atliktame tyrime nustatyta, kad eterinio čiobrelių aliejaus poveikis ženkliai sumažino aknę sukeliančių bakterijų kiekį (1). Tai lėmė ir spuogų sumažėjimą, tačiau nėra duomenų apie tiesioginį teigiamą čiobrelių poveikį spuogų gijimui.

Pagalba nuo kosulio

Čiobrelis kosulys
Čiobrelio arbatos dažnai vartojamos norit kvoti su kosuliu.

Čiobrelių eterinis aliejus yra gaunamas iš augalo lapų ir dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė nuo kosulio. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad čiobrelio ir gebenių lapų derinys padeda sumažinti kosulį ir kitus ūminio bronchito simptomus (2). 2018 m. atlikto tyrimo duomenimis, čiobrelių ir primulų ekstraktų derinys veiksmingai sumažino uždegimą ir gleivių susidarymą gyvūnams (3). Taigi, panašaus poveikio galima tikėtis ir žmonių organizme.

Kai kitą kartą kamuos kosulys, pamėginkite išgerti čiobrelių arbatos ar sirupo nuo kosulio ir pamatysite, kaip puikiai jis veikia.

Stiprina imunitetą

Kasdien gauti pakankamą kiekį visų organizmui reikalingų vitaminų – gana sudėtinga užduotis. Laimė, JAV Žemės ūkio departamento (USDA) atlikti tyrimai parodė, kad naudingų maistinių medžiagų yra gausu čiobreliuose (4): vitamino A ir C, vario, skaidulų, geležies, mangano.

Vis dėlto, kad papildytumėte organizmą atsargomis, turėtumėte suvartoti pakankamai didelį kiekį čiobrelių. Pavyzdžiui, vienas arbatinis šaukštelis čiobrelių turi tik 1,28 mg vitamino C, o tai yra tik 1 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) (5, 6). Vis dėlto šiek tiek vertingų medžiagų galite gauti mėgaudamiesi čiobrelių arbata arba gardindami šia žolele savo gaminamus patiekalus.

Padeda įveikti pelėsį

Pelėsis – tikras sveikatos priešas, tačiau jo sunku nusikratyti. Jums gali padėti čiobrelių eterinis aliejus, kuris pasižymi antibakterinėmis savybėmis. 2017 metais atliktas tyrimas parodė, kad čiobreliai gali būti veiksmingi kovojant su pilkojo pelėsio puviniu gvajavos vaisiuose (7). Taigi, čiobrelių aliejus gali praversti ir norint išnaikinti pelėsį namuose.

Kito tyrimo metu nustatyta, kad naudojant dezinfekcines priemones su čiobreliais buvo gerokai sumažintas pelėsių kiekis gyvenamuosiuose būstuose, kuriuose yra nedidelis pelėsio paplitimas (8). Taigi, jei namuose aptikote pelėsį, galite išmėginti priemones su čiobreliu.

Padeda įveikti bakterines infekcijas

Tikriausiai kiekvienas mūsų yra susidūręs su apsinuodijimu maistu ir žino, kaip tai nemalonu. Čiobreliai gali padėti greičiau įveikti šią problemą. 2013 m. tyrimas in vitro patvirtino, kad čiobrelių aliejus gali būti natūralus maisto produktų konservantas prieš keletą įprastai maistu plintančių bakterijų rūšių, kurios net ir mažais kiekiais sukelia įvairias infekcijas (9).

Be to, 2011 metais atliktas tyrimas in vitro parodė, kad čiobrelių aliejus yra veiksmingas prieš atsparias Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia ir Pseudomonas bakterijų padermes (10). Svarbu paminėti, kad tai nereiškia, jog nuriję čiobrelių aliejaus išvengsite apsinuodijimo maistu, tačiau jie gali padėti. Vis dėlto reguliarus čiobrelių papildų vartojimas gali sumažinti gerųjų žarnyno bakterijų kiekį.