fbpx
Sveikata A-Ž

Česnako nauda: 3 receptai imunitetui stiprinti

Česnakas imunitetui
Česnakas dažnai naudojamas pagardini maistą, taip pat turi naudingų savybių mūsų imuninės sistemos darbui.

Visi, kas mėgsta gaminti, žino, kad česnakas yra puiki prieskoninė daržovė. Tačiau stipraus aromato ir išraiškingo skonio česnakas yra naudojamas ne tik patiekalams ruošti – jis nuo seno žinomas ir kaip vaistinis augalas. Dėl unikalių savo savybių česnakas puikiai gydo peršalimą, kosulį ir karščiavimą, pagreitina žaizdų gijimą ir malšina ausų infekcijos sukeltą skausmą. Be to, česnakas padeda organizmui formuoti stiprų imunitetą. Kviečiame sužinoti, kaip pasinaudoti šios supermaisto kategorijai priskiriamos daržovės nauda.

Česnako nauda imunitetui

Stipriu aromatu ši prieskoninė daržovė pasižymi ne šiaip sau – joje yra gausu sieros turinčių junginių, kurie pasižymi gydomosiomis savybėmis. Pjaustant, traiškant ar kramtant česnako skilteles yra suaktyvinamas fermentas, vadinamas alinaze. Jis gamina aliciną – aktyvųjį komponentą, kurio gausu česnakuose.

2020 m. atliktų tyrimų metu nustatyta, kad alicinas turi antimikrobinį poveikį, galintį padidinti daugelio antibiotikų ir priešgrybelinių vaistų veiksmingumą (1). Česnakuose taip pat yra ir keletas kitų sieros junginių, kurie yra naudingi sveikatai, pavyzdžiui, S-alilo cisteino ir dialilo disulfido. Be to, šiose daržovėse gausu antioksidantų, kurie yra svarbūs junginiai, galintys apsaugoti ląsteles nuo uždegimų, pažeidimų ir lėtinių ligų.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad padidinus antioksidantų suvartojimą iš maisto produktų, tokių kaip česnakai, galima apsisaugoti nuo infekcinių ligų, pavyzdžiui, gripo (2). Kiek vėlesnė apžvalga patvirtino, kad česnako vartojimas gali sumažinti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų dažnumą ir netgi padėti sumažinti jų simptomų trukmę (3). O geriausia yra tai, kad česnakas labai universalus: juo galima gardinti įvairius patiekalus: nuo sriubų iki užtepėlių, padažų ar net skanauti jį vieną!

Raminantis česnakų sultinys

Turtingo skonio, šildantis ir gardus sultinys padės sustiprinti imunitetą ir pagerinti savijautą peršalus. Šis paprastas receptas pakylės jūsų įprastą sultinį į kitą lygį – tiesiog sumaišykite česnaką su mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Paruoškite jo daugiau ir laikykite šaldiklyje, kad visada turėtumėte šio puikaus vaisto nuo peršalimo!

Ingredientai (8 porcijoms):

  • 2 vnt. česnakų;
  • 2 valg. š. (~30 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 8 puodeliai (~1,9 L) vištienos ar daržovių sultinio;
  • 1-2 saujos šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, rozmarinų, bazilikų, čiobrelių ar kt.);
  • druskos, pipirų.

Česnakus padalinkite skiltelėmis, nulupkite ir sutraiškykite peiliu. Ant vidutinės ugnies dideliame puode pakaitinkite aliejų ir retkarčiais pamaišant apkepkite česnakus, kol suminkštės (apie 10 min.). Supilkite sultinį, dėkite žoleles ir viską užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir sultinį uždengtame puode virkite dar 30-40 min., po to pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekiant sultinį nukoškite.

Aromatinga skrudintų česnakų užtepėlė

Ši kreminės tekstūros užtepėlė yra itin greitai ir lengvai pagaminama ir be galo gardi. Ją taip pat galite naudoti kaip pagardą mėsos ar daržovių patiekalams, vietoje sviesto sumuštiniams ruošti.

Ingredientai (8-10 porcijų):

  • 3-4 vnt. česnakų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos pagal skonį.

Įkaitinkite orkaitę iki 205 °C temperatūros. Nupjaukite česnakų viršūnėles ir dėkite juos į kepimo indą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska. Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite apie 40 min., kol česnakai suminkštės ir šiek tiek apskrus.

Česnakams visiškai atvėsus, pašalinkite odeles: peiliu įpjaukite kiekvieną skiltelę ir išspauskite jos turinį šakute ar pirštais. Česnakų minkštimą apšlakstykite trupučiu aliejaus ir sutrinkite šakute iki vientisos masės.

Česnakinis salotų užpilas

Tai paprastas būdas pagardinti įvairias salotas ar kitus daržovių patiekalus. Paeksperimentuokite su prieskoninėmis žolelėmis ir lengvai atrasite mėgstamiausią šio padažo variaciją. Naudokite padažą įvairiems patiekalams gardinti – tai ne tik skanus priedas, bet ir nauda sveikatai!

Ingredientai (3 porcijoms):

  • 1 česnakas;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 2 valg. š. (~30 ml) raudonojo vyno acto;
  • 4 valg. š. (~60 ml) alyvuogių aliejaus;
  • mėgstamų daržovių salotų (patiekimui).

Česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite, apibarstykite druska. Smulkintą česnaką trinkite peiliu, kol gausite vientisą masę. Sumaišykite gautą česnako pastą su kitais padažo ingredientais. Pagardinkite mėgstamas daržovių salotas ar kitus patiekalus. Padažo likučius laikykite sandariame inde.

Ir skanu, ir sveika!