Kolagenas yra dažniausiai organizme randamas baltymas, o želatina – baltymų mišinys, susidarantis dėl kolageno hidrolizės. Taigi, abi šios medžiagos turi keletą bendrų savybių ir privalumų1,2. Nepaisant panašumų, kolageno ir želatinos naudojimas bei pritaikymas labai skiriasi. Dėl to šios medžiagos gali būti naudojamos pakaitomis arba, atsižvelgiant į poreikius, pasirenkamas vienos iš jų vartojimas. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius kolageno ir želatinos skirtumus bei panašumus, kurie padės jums nuspręsti, ką geriau pasirinkti.
Mitybos panašumai
Kolagenas yra labiausiai organizme paplitęs baltymas, kuris sudaro apie 30 proc. baltymų masės. Jis dažniausiai randamas jungiamuosiuose audiniuose, tokiuose kaip oda, sąnariai, kaulai ir dantys. Kolagenas suteikia audiniams struktūrą, tvirtumą ir stabilumą 1, 3, 4, 5.
Želatina yra baltymų produktas, kuris sukuriamas iš dalies skaidant kolageną ir panaudojant šilumą, pavyzdžiui, verdant ar kitaip termiškai apdorojant gyvulinės kilmės produktus, tokius kaip oda ar kaulai2, 6. Šie baltymai maistine prasme yra beveik identiški – tai matoma žemiau pateikiamoje lentelėje, kurios lyginami 2 šaukštai (14 g) džiovinto nesaldinto kolageno ir želatinos7, 8.
Kolagenas | Želatina | |
Kalorijos | 50 | 47 |
Baltymai | 12 | 12 |
Angliavandeniai | 0 | 0 |
Riebalai | 0 | 0 |
Lentelėje matoma, kad tiek kolageną, tiek želatiną sudaro beveik vien baltymai, o abiejų maistinių medžiagų kaloringumas labai panašus. Jose taip pat yra panašių aminorūgščių, kurios yra organiniai junginiai, vadinami baltymų „statybine medžiaga“. Labiausiai paplitusi aminorūgštis yra glicinas9, tačiau priklausomai nuo kolageno kilmės ir želatinos ekstrahavimo būdo organinių junginių kompozicija gali skirtis.
Be to, kai kuriuose želatinos produktuose yra pridėtinių cukrų, dažiklių ir kvapiųjų medžiagų, o tai gali labai paveikti maistines savybes9.
Kolagenas yra gausiausias baltymas organizme, o želatina yra suskaidyto kolageno forma. Dėl to šių medžiagų maistinė sudėtis yra beveik identiška.
Kolagenas | Želatina | |
Cheminė struktūra | Triguba spiralė su tūkstančiais aminorūgščių. | Suskaidyta kolageno forma, apimanti trumpesnę aminorūgščių grandinę. |
Virškinamumas | Labai lengvai virškinama, kai naudojami kolageno peptidai. | Lengvai virškinama. |
Tirpumas | Tirpsta šaltame ir karštame skystyje. | Tirpsta tik karštame skystyje. |
Stingimo savybės | Nėra. | Yra. |
Formos | Pudra, kapsulės, skystis. | Pudra, granulės (lapelių forma), skystis. |
Panaudojimas | Dažniausiai kaip maisto papildas. | Dažniausiai kaip maisto priedas, suteikiantis stingdymo efektą. |
Nauda | Odai, sąnariams, žarnynui ir kaulams. | Odai, sąnariams, žarnynui ir kaulams. |
Pasinaudokite nauda sveikatai
Kolagenas ir želatina yra plačiai kosmetikos ir farmacijos pramonėje naudojamos medžiagos, kurios pasižymi teigiamu poveikiu odai ir sąnariams9.
Gali sumažinti odos senėjimo požymius
Kolagenas ir želatina teigiamai veikia odos senėjimo požymius: sausumą, pleiskanojimą ir elastingumo praradimą, atsirandantį dėl kolageno kiekio mažėjimo10. Tyrimai rodo, kad kolageno ir kolageno peptidų (suskaidyta kolageno forma) vartojimas gali paskatinti odos kolageno gamybą ir sumažinti senėjimo poveikį4, 10, 11, 12. Pavyzdžiui, dviejų tyrimų metu nustatyta, kad kasdien po 10 g geriamojo kolageno peptidų vartojusiems tyrimų dalyviams odos drėgmė padidėjo iki 28 proc. per 8 ir 12 savaičių laikotarpį. O kolageno fragmentacija (kolageno kiekio praradimo rodiklis) sumažėjo iki 31 proc13.
12 mėnesių trukmės tyrime su gyvūnais buvo vartojama iš žuvų gauta želatina. Nustatyta, kad odos storis padidėjo 18 proc., o kolageno tankis – 22 proc.14 Be to, tyrimai patvirtina, kad kolagenas gali padidinti hialurono rūgšties, kuri yra vienu svarbiausių odos struktūros komponentų, kiekį ir tai pagerina odos atsparumą ultravioletinių spindulių žalai4, 15, 16.
Kitas, 6 mėn. trukmės tyrimas, kuriame dalyvavo 105 moterys, parodė, kad per parą gaunama 2,5 g kolageno peptidų dozė gerokai pagerino odos išvaizdą mažinant celiulitą. Vis dėlto norint patvirtinti šį faktą, reikėtų atlikti daugiau tyrimų17.
Nauda sąnariams
Didesnis kolageno ar želatinos kiekis teigiamai veikia fizinio krūvio sukeltą sąnarių nusidėvėjimą ir padeda osteoartrito (degeneracinė sąnarių liga) atvejais įveikti skausmą bei negalią. Tyrimai rodo, kad šie baltymai gerina sąnarių sąveiką ir kaupiasi kremzlėse, taip sumažindami skausmą ir padidindami sąnarių standumą18, 19. Pavyzdžiui, per 70 dienų trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 80 respondentų, sergančių osteoartritu, nustatyta, kad po 2 g per dieną želatinos vartojusiems pacientams pastebimai sumažėjo fizinis skausmas, pagerėjo fizinis aktyvumas20.
Panašūs rezultatai gauti ir kito tyrimo metu. Per 24 savaičių trukmės tyrimą, kuriame pakviesti dalyvauti 94 sportininkai, tie, kurie kasdien vartojo 10 g kolageno papildus, pastebėjo reikšmingą sąnarių skausmo sumažėjimą bei judrumo ir uždegimo pagerėjimą, palyginti su kontroline grupe, kuri kolageno papildų nevartojo21.
Kitos naudos
Kolagenas ir želatina turi ir dar keletą bendrų privalumų sveikatai. Visų pirma, tai antioksidacinis aktyvumas. Šie baltymai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir kovoja su neigiamų laisvųjų radikalų poveikiu sveikatai, sumažina jų poveikį senėjimo procesui9.
Kolagenas ir želatina teigiamai veikia žarnyno veiklą – pagerina gleivinę. Įvairūs žarnyno gleivinės pažeidimai gali sukelti dirgliosios žarnos sindromą ar kitas autoimunines ligas22, 23.
Gerina kaulų būklę – suskaidytas kolagenas arba želatina gali padidinti mineralų tankį kauluose, o tai stiprina kaulo struktūrą ir apsaugo nuo irimo24.
Kolagenas ir želatina gali pagerinti odos, sąnarių, žarnyno ir kaulų būklę, todėl šie baltymai yra plačiai naudojami kosmetikos ir farmacijos pramonėje.
Pagrindiniai skirtumai
Nors kolagenas ir želatina turi daug panašumų, šių medžiagų skirtumus lemia jų cheminė struktūra. Natūraliai kolageną sudaro triguba spiralė, susidedanti iš trijų grandinių, kurių kiekviena turi daugiau kaip 1000 aminorūgščių1.
Želatina yra suskaidyta kolageno forma, ji gaunama medžiaga dalinai hidrolizuojant abra „sulaužant“ – tai reiškia, kad ją sudaro trumpesnės aminorūgščių grandinės2. Būtent dėl to želatina yra lengviau virškinama, palyginti su grynu kolagenu. Vis dėlto dažniausiai naudojami kolageno peptidai, kurie gaunami hirolizuojant kolageną – tokia medžiagos forma organizmo yra pasisavinama lengviau nei želatina.
Kolageno peptidai yra tirpūs tiek šaltame, tiek karštame skystyje, o želatiną pavyks ištirpinti tik karštame skystyje. Vis dėlto ji gali suformuoti gelį, kuris vėsdamas tirštėja – šios savybės kolageno peptidai neturi. Būtent dėl to šių dviejų medžiagų negalima naudoti pakaitomis2.
Kolageno ir želatinos maisto papildų galima įsigyti miltelių, kapsulių, arba skysta forma. Be to, želatina taip pat yra parduodama ir lapeliais.
Kolageno ir želatinos skirtumus lemia cheminė struktūra. Ji leidžia kolagenui visiškai ištirpti tiek šaltame, tiek karštame vandenyje, o želatinai suteikia tirštinamųjų savybių.
Kolagenas ar želatina: ką pasirinkti?
Abi šias medžiagas virškinimo sistema lengvai absorbuoja, jas lengvai įsisavina organizmas9. Dėl to esminis pasirinkimo kriterijus ir yra maisto papildo paskirtis.
Kolagenas dažniausiai naudojamas kaip lengvai virškinamas mitybos priedas. Jį galima įmaišyti į kavą ar arbatą, kokteilį, sriubas ar padažus, jis nekeičia skysčio konsistencijos. Priešingai nei želatina, kuri yra naudojama dėl savo stingdančiųjų savybių, kurios plačiai taikomos kulinarijoje. Pavyzdžiui, be želatinos nepagaminsite drebučių, guminukų ar tiršto konditerinio padažo.
Vis dėlto pasirinkę kolageną gausite daugiau naudos. Visų pirma, šio papildo etiketėje rasite vartojimo informaciją, todėl galėsite pasirinkti tinkamą dozę. Tuo tarpu suvartojamus želatinos kiekius sudėtinga įvertinti.
Rinkdamiesi tarp kolageno ir želatinos atkreipkite dėmesį į jų paskirtį. Kolagenas dažniausiai yra naudojamas kaip maisto papildas, o želatina – kaip kulinarinis maisto priedas.
Svarbiausi faktai
Kolagenas yra gausiausias baltymas mūsų kūne, o želatina – suskaidyta jo forma. Dėl to šios dvi medžiagos turi beveik vienodą poveikį ir gali pagerinti sąnarių, odos, žarnyno, plaukų bei kaulų būklę.
Vis dėlto kolagenas ir želatina skiriasi savo chemine struktūra. Šios medžiagos naudojamos skirtingais tikslais: kolagenas geriamas kaip maisto papildas, o želatinos naudojimas paplitęs kulinarijoje ir konditerijoje, nes ši medžiaga pasižymi stingdančiomis savybėmis. Rinkitės želatiną, jei ruošiate įvairius desertus ar mėsos patiekalus, kuriems reikalinga želinė tekstūra.
[…] Kolagenas yra vienas gausiausių baltymų žmogaus kūne. Jis yra pagrindinis jungiamųjų audinių komponentas, labai svarbus kelioms kūno dalims, įskaitant sausgysles, raiščius, odą ir raumenis1. Jis atlieka daug svarbių funkcijų, tokių kaip odos struktūros užtikrinimas ir kaulų stiprumo palaikymas1. […]