fbpx
Sveikata A-Ž

Kas yra juodoji cukranendrių melasa ir kodėl verta ją naudoti?

juodoji cukranendrių melasa
Juodoji cukranendrių melasa dažnai naudojama kaip cukraus pakaitalas, bet ar tikrai tai yra geras sprendimas?

Cukrus yra gaminamas verdant cukranendrių sultis. Šio proceso metu vyksta kristalizacija ir cukrus yra filtruojamas – atskiriamas nuo sulčių. Po filtravimo lieka tirštas rudas skystis, kuris ir yra melasa. Taigi, tai šalutinis cukraus gamybos produktas. Juodoji cukranendrių melasa gaunama dar du ar tris kartus virinant – tai suteikia jai tirštumą ir tamsumą bei kartoką skonį.

Virinant pašalinamas vanduo, tad juodoji melasa turi daugiau maistinių medžiagų už įprastą melasą. Pastaruoju metu ji išpopuliarėjo kaip maisto priedas.

Kaip naudojama juodoji melasa?

Tai alternatyva cukrui ir kitiems saldikliams. Tiršta ir sodri melasa gali būti naudojama kaip užtepas, jogurto, avižinių dribsnių ar kitų patiekalų pagardas. Taip pat šis produktas yra vartojamas kaip naminė priemonė nuo anemijos, artrito, streso, PMS simptomų, ją renkasi ir tie, kurie nori sumažinti suvartojamo cukraus kiekį. Vis dėlto mokslas ne visais atvejais sutampa su praktika, tad kyla įvairių dvejonių ir diskusijų: vieni teigia, kad juodoji melasa yra puiki alternatyva cukrui ir kitiems saldikliams, o kitiems kyla abejonių, ar šį produktą apskritai sveika vartoti. Apžvelkime faktus.

Melasos maistinė vertė

Juodoji melasa yra vertingesnis už cukrų maisto produktas, kuriame yra įvairių medžiagų. Vienas valgomasis šaukštas melasos (apie 15 ml) turi 60 kalorijų, tačiau melasoje taip pat yra 14 gramų angliavandenių, 10 gramų cukraus, 1 gramas baltymų. Be to, valgomasis šaukštas melasos turi net 20 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) geležies, 10 proc. kalcio, 10 proc. magnio, 9 proc. kalio ir 8 proc. vitamino B6 (1, 2). Tai išties vertingas produktas, nors jis daugiausiai yra sudarytas iš cukraus.

Skirtingai nei rafinuotas cukrus, kuris nepasižymi vertinga maistine verte, juodoji cukranendrių melasa tikrai gali papildyti mitybą svarbiomis medžiagomis. Galima ir palyginti: vienoje uncijoje juodosios melasos geležies yra daugiau tokiame kiekyje kiaušinių, kalcio – daugiau nei piene,  kalio – daugiau nei bet kokiame kitame maistiniame produkte (3). Be to, melasoje yra gausu organizmui naudingų aminorūgščių – jų priskaičiuojama net 18 (1).

Melasos nauda organizmui

Dėl unikalios maistinės vertės, juodoji cukranendrių melasa gali padėti išvengti anemijos. Joje yra net iki 2-3,5 karto daugiau geležies, palyginti su šviesia ar tamsia melasa – tai produktai, kurie susidaro melasą užvirinus atitinkamai vieną ar du kartus (4). Taigi, šis produktas kasdienėje mityboje gali būti svarbiu geležies šaltiniu.

Taip pat teigiama, kad juodoji melasa gali natūraliai padėti vaikams išvengti vidurių užkietėjimo (5, 6). Tai būklė, kai sunku tuštintis – vaikai dažnai susiduria su šia sveikatos problema. Juodoji melasa turi polisacharidų, kurie gali veikti kaip ląsteliena, o tai padeda palengvinti tuštinimosi procesą (7).

Kaip minėta, juodojoje cukranendrių melasoje kalcio yra daugiau nei piene, tad jos vartojimas gali padėti sustiprinti kaulus. Kalcis yra vienas gausiausių mineralų žmogaus organizme, sudarantis didžiąją dalį kaulų struktūros (8).

Kaip praturtinti savo mitybą melasa?

Melasa yra šalutinis cukraus gamybos produktas ir nors tai neskamba labai skaniai, ji gali ne tik suteikti patiekalams saldumo, bet ir papildyti mitybą vertingomis medžiagomis. Skirtingai nei rafinuotas cukrus, juodoji melasa turi daug antioksidantų, geležies, kalcio, magnio, kalio, fosforo ir vitamino B6.

Teigiama, kad melasa gali palengvinti vidurių užkietėjimo simptomus, padėti išvengti anemijos ir palaikyti kaulų tvirtumą, tačiau norint patvirtinti šį poveikį, reikia išsamesnių tyrimų. Nepaisant to, juodosios melasos vartojimas yra puikus būdas papildyti kasdienę mitybą organizmui naudingomis medžiagomis – tereikia ja pakeisti įprastą cukrų. Visgi nepersistenkite, nes dideli juodosios melasos kiekiai gali būti ne naudingi, o žalingi, pasitarkite su savo gydytoju dėl juodosios melasos naudojimo.