Kolagenas yra vienas svarbiausių baltymų organizme. Jis atlieka ne vieną itin reikšmingą vaidmenį. Pastaraisiais metais kolagenas itin išpopuliarėjo kaip maisto papildas ir šampūnų plaukams bei kūnui skirtų losjonų sudedamoji dalis. Bet kas yra tas kolagenas? Kam jis naudingas? Kokia forma gali būti vartojamas? Straipsnyje atsakysime į šiuos klausimus, išsamiai aptardami šio baltymo svarbą.
Kas yra kolagenas?
Kolagenas, kaip minėjome, yra vienas svarbiausių baltymų organizme. Jis yra vienas iš pagrindinių kaulų, odos, sausgyslių, raumenų bei raiščių elementų, taip pat jo yra ir daugelyje kitų kūno dalių, pavyzdžiui, dantyse, ragenoje, kraujagyslėse ir kt. Pats kolageno pavadinimas kildinamas iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio klijus. Tai atspindi šio baltymo funkciją – jis tarytum suklijuoja, tarpusavyje sujungia įvairias ląsteles mūsų organizme.
Kolageno tipai
Kolageno tipų yra daugiau kaip dvi dešimtys, bet galime išskirti kelis pagrindinius, t. y. I, II, III ir IV (šaltinis). Trumpai apžvelgiame šiuos esminius tipus ir jų vaidmenį mūsų organizme:
- I tipas. Daugiausia jo yra odoje, kauluose, sausgyslėse, raiščiuose bei jungiamajame audinyje.
- II tipas. Šio tipo kolagenas yra pagrindinė kremzlių sudedamoji dalis.
- III tipas. Jis palaiko raumenų, vidaus organų ir arterijų struktūrą.
- IV tipas. Pastarasis atsakingas už epitelinio audinio pagrindo formavimą.
Metams bėgant organizme kolageno gaminama mažiau. Vienas matomiausių to požymių yra oda – ji pamažu praranda elastingumą, stangrumą, skaistų švytėjimą. Taip pat mažėjantys kolageno kiekiai daro neigiamą įtaką ir kremzliniam audiniui – jis silpnėja.
Kolageno gamybą didinančios maistinės medžiagos
Savo organizmui padėsite gaminti šį labai svarbų baltymą, jei pasirūpinsite, kad gautumėte šių maistinių medžiagų:
- Vitamino C. Dideli jo kiekiai randami paprikose, braškėse, citrusiniuose vaisiuose ir kt. (šaltinis);
- Prolino. Daug jo randama kiaušinių baltymuose, kviečių gemaluose, pieno produktuose, kopūstuose, šparaguose, grybuose ir kt. (Šaltinis).
- Glicino. Šios medžiagos daug randama kiaulių, vištų odoje, želatinoje ir visuose glicino turinčiuose maisto produktuose (Šaltinis).
- Vario. Dideli jo kiekiai randami sezamo sėklose, kakavos milteliuose, lęšiuose, anakardžių riešutuose ir kt. (Šaltinis, šaltinis).
Negana to, organizmui reikia aukštos kokybės baltymų, kuriuose yra aminorūgščių, reikalingų gaminti naujiems baltymams. Mėsa, paukštiena, pienas, jūros gėrybės yra puikūs aminorūgščių šaltiniai.
Kas kenkia kolagenui?
Svarbu ne tik vartoti kolageno gamybą skatinančių produktų, bet ir vengti kolageną neigiamai veikiančių veiksnių. Kokių?
- Cukraus ir rafinuotų angliavandenių. Cukrus trukdo kolageno gamybai, todėl mažinkite suvartojamo pridėtinio cukraus ir rafinuotų angliavandenių kiekius (Šaltinis).
- Saulės pertekliaus. Ultravioletiniai spinduliai gali mažinti kolageno gamybą, todėl nepatartina pernelyg daug lepintis saulės voniomis (Šaltinis).
- Rūkymo. Rūkymas kaip reikiant trikdo kolageno gamybą. Drauge tai gali neigiamai veikti žaizdų gijimą, sąlygoti ankstyvesnį raukšlių atsiradimą (Šaltinis).
Kai kurie autoimuniniai sutrikimai, pavyzdžiui, vilkligė, taip pat gali pažeisti kolageną ir jo gamybos procesą.
Natūralūs šaltiniai: kokiuose maisto produktuose gausu kolageno?
Kolageno randama gyvūninės kilmės maisto produktuose, konkrečiau – jungiamuosiuose jų audiniuose. Pavyzdžiui, dideli jo kiekiai aptinkami kiaulės ar vištos odoje. Ypač kolageno turtingas yra kaulų sultinys, gaminamas verdant vištienos arba kiaulienos kaulus. Iš esmės, tai želatina yra virtas kolagenas, todėl jame ypač daug aminorūgščių, reikalingų kolageno gamybai.
Kolageno papildų privalumai
Populiarūs dviejų rūšių papildai: hidrolizuotas kolagenas ir želatina. Želatina sukuriama verdant kolageną.
Nors su kolageno papildais atliktų tyrimų nėra daug, bet atlikti leidžia teigti apie tokią kolageno naudą:
- Raumenų masė. 2015 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo pagyvenę vyrai, parodė, jog kolageno peptidų papildai ir jėgos treniruotės (abu derinami drauge) padidino raumenų masę ir jėgą labiau nei placebas (Šaltinis).
- Artritas. Kito tyrimo metu papildų buvo duota jo dalyviams, kenčiantiems nuo osteoartrito. Nustatyta, jog papildai sumažino skausmą, palyginti su ta grupe, kuri vartojo placebą (Šaltinis).
- Odos elastingumas. Moterų, vartojusių kolageno papildus, odos elastingumo rodmenys buvo geresni. Kolagenas taip pat naudojamas siekiant pagerinti odos išvadą, mažinti raukšlių susidarymą (Šaltinis, šaltinis).
Kai kurie alternatyviosios medicinos praktikai kolageno papildus siūlo vartoti esant pralaidaus žarnyno sindromui.
Sauga ir šalutinis poveikis
Kol kas nėra labai patikimos informacijos apie kolageno papildų saugumą ir veiksmingumą. Galimas želatinos papildų šalutinis poveikis yra išlikęs nemalonus skonis, sunkumo jausmas ir rėmuo. Jei esate alergiškas papildo šaltiniui, galima alerginė reakcija.
Kaip vartoti
Populiariausia ir patogiausia kolageno maisto papildus vartoti kapsulėse arba skystą. Rekomenduojama ieškoti aukštos kokybės kolageno šaltinio, taip pat atkreipkite dėmesį į kolageno šaltinį, geriausiai pasisavinamas yra jūrinis kolagenas, pagamintas iš žuvų. Kolageno maisto papildai, kurie pagaminti iš augalinės kilmės šaltinių (dažniausiai jautiena) yra silpnai pasisavinami, pastarųjų papildų kaina yra gerokai žemesnė nei jūrinio kolageno (iš žuvų).
Kiti naudojimo būdai
Kolageno panaudojimo spektras itin platus: papildai, maistas, o štai anuomet jis buvo naudojamas klijų gamyboje. Bet maisto pramonė ir medicina yra sritys, kuriose kolagenas naudojamas bene dažniausiai.
Apibendrinant galima teigti, jog kolagenas yra labai svarbus baltymas, kurio pasigamina organizmas. Bėda ta, kad maždaug nuo 25-ųjų gyvenimo metų kolageno gamyba ima lėtėti, kas atsispindi odoje ir pan. Puiku tai, kad daugelis maisto produktų turi kolageno, tad visavertė mityba, ypač tų produktų, turinčių kolageno, vartojimas, turi didelės reikšmės kolageno gamybai ir atsargoms organizme. Taip pat galima naudoti kolageno papildus. Tiesa, svarbu rinktis aukštos kokybės. Kai kurie tyrimai atskleidžia, jog kolageno papildai gali pagerinti odos būklę, raumenų funkciją, mažinti skausmą, susijusį su osteoartritu.
[…] Kolagenas: tipai, šaltinis, nauda? […]
[…] rodo, kad kolageno ir kolageno peptidų (suskaidyta kolageno forma) vartojimas gali paskatinti odos kolageno gamybą ir sumažinti senėjimo poveikį4, 10, 11, 12. Pavyzdžiui, dviejų tyrimų metu nustatyta, kad […]
[…] Svarbu! Rekomenduojame susipažinti su informacija apie kolageno tipus. Kokie kolageno tipai yra mums reikalingi: koks tipas padeda odai, o kuris tinka sąnariams. Kolagenas: tipai, šaltinis, nauda? […]